Γιάννης Σταυρόπουλος

Να 'μαστε καλά να κάνουμε ζάπινγκ!

Ο Γιάννης Σταυρόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τα όσα είδαμε από Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και ΑΕΚ την 2η αγωνιστική.

Δεν μας άλλαξε άποψη η δεύτερη αγωνιστική. Αμφίρροπο ξεκίνημα περιμέναμε, αμφίρροπο ξεκίνημα βλέπουμε. Και η αλήθεια είναι πως είναι ωραίο αλλά και φυσιολογικό το ότι δεν μπορείς να βάλεις ακόμη το χέρι σου στη φωτιά για κανέναν.

Για τον Παναθηναϊκό η κουβέντα που ακολούθησε το 4-0 κόντρα στον Απόλλωνα ίσως έκανε κακό. Οι περισσότεροι εστιάσαμε στο ότι οι πράσινοι εμφάνισαν θέματα ανασταλτικά, τα οποία δεν πλήρωσαν αλλά θα μπορούσαν. Τα ντόρτια κουκούλωσαν το μεσοεπιθετικό κομμάτι, που βγήκε στη φόρα στο πρώτο ματς που η ομάδα του Γιοβάνοβιτς χρειάστηκε να διασπάσει μια κλασική άμυνα ελληνικού πρωταθλήματος σε εκτός έδρας ματς. Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε πίσω στο σκορ νωρίς και κάπου εκεί κλείδωσε η νίκη του ΠΑΣ. Οι πράσινοι είχαν ένα ολόκληρο ματς μπροστά τους για να απαντήσουν τουλάχιστον, αλλά με εξαίρεση τη φάση του Αϊτόρ, που ήταν προϊόν καλής ομαδικής ενέργειας, όλες οι υπόλοιπες άμυνες βγήκαν άνετα από την ομάδα του Μεταξά, που κανείς δεν θα πόνταρε ούτε μισό ευρώ στο να μπει με 2/2 στο πρωτάθλημα κόντρα σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Το κακό για τους πράσινους είναι πως δεν κατάφεραν να αγοράσουν έξτρα χρόνο. Ακολουθεί κρίσιμο ματς με τον Άρη, όπου αντικειμενικά όλα τα αποτελέσματα είναι ανοιχτά. Αν το Τριφύλλι δεν καταφέρει να πάρει αποτέλεσμα στη Θεσσαλονίκη η κουβέντα που θα ανοίξει κινδυνεύει να το βάλει σε ύπουλα μονοπάτια με το καλημέρα.

Ο ΠΑΟΚ έχει κάνει τη νίκη της αγωνιστικής στην Τρίπολη. Είχε το πιο δύσκολο έργο και πήρε το τρίποντο με έξυπνο τρόπο. Βρήκε το γκολ με πέναλτι και μετά το σχέδιο του Λουτσέσκου ήταν να αφήσει την ομάδα του για όλο το ματς πίσω από την μπάλα. Είναι εύκολο να δεις πως η άμυνα αυτή τη στιγμή είναι πιο δυνατή από την επίθεση του δικέφαλου του Βορρά, αλλά δύσκολο να πείσεις την ομάδα σου να το υποστηρίξει. Ο Ρουμάνος επένδυσε, σωστά, στο αποτέλεσμα σε μια περίοδο που βλέπει πως σε επίπεδο εμφανίσεων δεν μπορεί να πάρει περισσότερα πράγματα. Ο Αστέρας τον στρίμωξε όμως ο Πασχαλάκης ήταν εκεί για να κρατήσει το χρυσό μηδέν στα μετόπισθεν. Η εικόνα πράγματι μπορεί να μην ενθουσιάζει, αλλά από την άλλη ο Λουτσέσκου και ΠΑΟΚ πέτυχαν τον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από το να κερδίσουν χρόνο χωρίς να χάσουν κι άλλους βαθμούς…

Η εικόνα του Ολυμπιακού ήταν έκπληξη στα μάτια μου ειδικά από τη στιγμή που το ματς στην έδρα της Λαμίας δείχνει να του βγαίνει χωρίς ιδιαίτερο κόπο με τα δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο. Δεν μας συνηθίζει η ομάδα του Μαρτίνς να δίνει δικαιώματα σε αυτά τα παιχνίδια. Από τη μία πρέπει να πούμε μπράβο στη Λαμία που συνέχιζε να παλεύει στο 0-2. Από την άλλη πρέπει να ανησυχεί τους ερυθρόλευκους ότι ο αντίπαλος συνεχίζει να πιστεύει πως μπορεί να σώσει την παρτίδα ακόμη και σε ένα ματς που έχουν προβάδισμα δύο τερμάτων. Είναι εμφανές πως λείπει η φρεσκάδα και η ένταση. Ο Πορτογάλος δείχνει να την θυσιάζει αυτή την περίοδο προκειμένου να σχηματίσει έναν σταθερό κορμό, για αυτό έχει και μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα διαχειριστεί το ροτέισον στα επόμενα παιχνίδια όπου το πρόγραμμα σφίγγει.

Για την ΑΕΚ η κουβέντα είναι σύνθετη. Είναι εύκολο να σταθείς μόνο στη διαιτησία και να πεις πως φταίει ο Φωτιάς ή ο Σκουλάς. Αντίστοιχα, είναι εύκολο να πεις πως όταν είσαι στο 0-3 δεν γίνεται να δεχτείς τρία γκολ στο τελευταίο τέταρτο. Η αλήθεια είναι όμως κάπου στη μέση. Βάσει της εξέλιξης του παιχνιδιού πρώτα οι κιτρινόμαυροι ευθύνονται και στη συνέχεια ο διαιτητής για το τελικό 3-3. Ακόμη και με παίκτη λιγότερο ήταν καλύτεροι (πέτυχαν άλλωστε δύο γκολ στο δέκα εναντίον έντεκα) αλλά στο τέλος κουράστηκαν και θόλωσαν. Ο Φωτιάς δεν λειτούργησε με τα ίδια σταθμά στην αποβολή του Γκαρσία και στην ενέργεια του Νέιρα, ενώ και οι δύο απωθούν βίαια τον αντίπαλό τους, ενώ ο VAR δεν βλέπει το σπρώξιμο του Ντουρμισάι στον Βράνιες για το 1-3. Η Ένωση έπαιξε καλύτερο ποδόσφαιρο για μεγαλύτερο διάστημα αυτή την αγωνιστική και από τον Παναθηναϊκό και από τον ΠΑΟΚ και από τον Ολυμπιακό αλλά η ψυχολογία της ακόμη δείχνει εύθραυστη. Για αυτό και ο τρόπος που θα χειριστεί αγωνιστικά ο Μιλόγεβιτς τα όσα συνέβησαν στο Ηράκλειο είναι κομβικός ενόψει της συνέχειας και μπορεί να κάνει αυτό το σοκ να δουλέψει θετικά για την ομάδα του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x